Voor, tijdens en na de reis

Voor de reis

Wanneer moet ik op het spreekuur komen?

Wacht niet tot het laatste moment. Maak, indien mogelijk, 4 tot 6 weken vóór vertrek een afspraak. Bijna alle vaccinaties werken langere tijd. Je kunt dus meestal ruim van tevoren komen.

Ga je langer dan 3 maanden reizen? Kom dan zeker 7 maanden voor vertrek op het spreekuur. Lukt dit niet? Kom dan zo snel mogelijk; ook dan heeft het zeker nog zin om te komen!

Hoe werkt het maken van de afspraak?

  • Een afspraak voor het spreekuur kun je heel gemakkelijk online maken. Heb je liever persoonlijk contact met het afsprakenbureau? Kijk dan op onze contactpagina.
  • Vul de vragenlijst/anamneselijst in. Afhankelijk van de wijze van afspraak maken krijg je deze thuisgestuurd, vul je deze via de website in of krijg je deze aan de balie op de GGD.

Wat moet ik meenemen naar het spreekuur?

  • Legitimatiebewijs. Meer informatie.
  • Vaccinatiebewijs van eerdere reizen (indien aanwezig).
  • Reisroute.
  • Gebruik je medicijnen? Neem dan altijd een recente uitdraai van de apotheek mee. Dit is noodzakelijk i.v.m. het kunnen toedienen van bepaalde vaccins en voorschrijven van evt. medicatie.
  • Pinpas.
  • Verzekeringspasje ziektekostenverzekering.

De GGD respecteert de privacy van zijn klanten. Op de website van jouw GGD lees je hoe wij jouw informatie beschermen.

Het spreekuur

Tijdens het spreekuur bespreken we met de ingevulde vragenlijst/anamneselijst over jouw gezondheid, de reisroute en de aard van de reis. Op basis hiervan geven wij jou een advies op maat en dienen we meteen de vaccinaties toe. Hieraan zijn kosten verbonden. De gangbare vaccins zijn altijd op voorraad. Indien nodig maken we een vervolgafspraak.

Bezoek je malariagebied of verblijf je heel hoog in de bergen? Dan krijg je, tegen betaling, een recept mee voor malariatabletten en/of hoogteziekte. 
Ook krijg je informatie mee om de adviezen thuis nog eens rustig na te lezen. Vergeet niet om je malariapillen met het recept op tijd te kopen bij de apotheek.

Houd tijdens het avondspreekuur en spreekuren in het weekend rekening met een toeslag op de consultprijs.

Betalen

Bij veel GGD’en kun je alleen met PIN betalen. Daar waar je contant kunt betalen, staat dit aangegeven bij de locatie informatie van de betreffende GGD. Je ontvangt een  factuur. Deze kun je zelf indienen bij jouw zorgverzekeraar. Meer weten over vergoedingen? Kijk bij kosten en vergoedingen.

Het telefonisch spreekuur

Heb je jouw vaccinatieboekje bekeken en denk je geen vaccinaties nodig te hebben? Dan kun je mogelijk gebruik maken van een telefonisch consult.
LET OP: Slechts enkele GGD'en hebben de mogelijkheid tot een telefonisch consult. Je kunt hiervan alleen gebruik maken als je eerder bij die betreffende GGD bent geweest voor vaccinaties. Neem hiervoor contact op met jouw GGD of kijk in de tarieflijsten of er 'telefonisch consult' bij staat.

Aan een telefonisch consult zijn wel kosten verbonden. In een telefonisch consult bespreken we jouw gezondheidstoestand en de reis die je gaat maken. Een eventueel malariarecept en voorlichtingsmateriaal sturen we dan naar je toe. Heb je toch vaccinaties nodig of is jouw reis e/o gezondheidssituatie te veelomvattend voor een telefonisch advies? Dan maken wij voor jou een afspraak op ons spreekuur.

Heeft de GGD deze mogelijkheid niet? Dan dien je een afspraak op een van de reguliere spreekuren te plannen.

Tijdens de reis

Tijdens de reis kun je je wellicht ineens afvragen of het aanhalen van aapje nu wel zo verstandig is of hoe het ook alweer zat met het eten van ijsjes. En wat je moet doen om muggensteken te voorkomen. Je hebt er op het spreekuur wel over gehoord, maar bent het weer kwijt.

Nu vindt je alle tips handig bij elkaar tussen onze reistips en op de app GGDreistmee 
->>Bekijk het filmpje over het downloaden van de de app GGDreistmee.

Na de reis

Veel reizigers krijgen tijdens de reis klachten van bijvoorbeeld diarree of infecties van de huid. Meestal gaan deze klachten vanzelf weer over. In sommige gevallen is echter een behandeling nodig.

Heb je tijdens of na uw reis klachten gekregen die kunnen wijzen op een tropische infectie? Dan raden wij je aan om je te melden bij je eigen huisarts of huisartspost (weekend en avond). Geef altijd aan in welk land je bent geweest! Ook als je al even terug bent van de reis. Dan kan er gerichter gezocht worden naar de oorzaak en een behandeling worden ingezet.