Reistips

Eten, drinken, uitdroging

Eten en drinken 

Hoe heerlijk is het om op vakantie lekker te eten en te drinken. De hygiene in de (sub)tropen is echter vaak minder goed dan in Nederland. Lees de tips om het risico op een voedselinfectie zo klein mogelijk te houden.

Diarree en uitdroging

Hoe voorkom je diarree of uitdroging op reis?

We kennen allemaal middelen zoals ORS en diacure ofwel loperamide. Maar dan is er al sprake van klachten. Beter is het om maatregelen te treffen om te voorkomen dat je ziek wordt. Hoe doe je dat? Kijk verder voor alle handige tips op reis!

Honden, apen, muggen , teken, zeedieren

Muggen

Muggen kunnen verschillende ziekten overbrengen zoals dengue, malaria, gele koorts.
Hoe voorkom je dat je wordt gestoken door muggen? De klamboe kennen we allemaal, maar wat kun je nog meer doen?

Honden, apen, katten

Veel dieren zien er aaibaar uit. Kinderen zien ze als speelkameraadje. Honden, katten, apen, maar ook vleermuizen kunnen echter wel een ziekte als hondsdolheid (rabies) bij zich dragen en overbrengen. Contact met dieren in het buitenland kan hierom beter voorkomen worden.

Maar hoe moet je dat doen?

In en aan het water

Even afkoelen in de zee. Hoe lekker is dat!? Zeker in de (sub)tropen waar het water wat warmer is. Maar in (sub)tropische gebieden zitten soms vissen, kwallen, zee-egels die vervelende klachten kunnen geven. Wat kun je zelf doen om klachten te voorkomen?       

Teken 

Teken zijn kleine spinachtige beestjes. Ze laten zich vallen uit laag struikgewas. Teken kunnen besmet zijn met ziekte. In Nederland kennen we de ziekte van Lyme, maar in het buitenland kan een teek andere ziekten overbrengen, zoals FSME. Hoe kun je jezelf tegen teken beschermen?

Vliegen 

Vliegen kennen we allemaal. In nederland zijn ze vooral hinderlijk aanwezig, maar op uw reis kunnen ze ook ziekten overbrengen. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Antibioticagebruik

Antibiotica op reis

Ben je ziek op reis en heb je antibiotica nodig? Lees dan de tips.

Seks, tatoeage, piercing en scheren

Seks

Veel reizigers denken geen seks te hebben op reis met mensen die ze ter plaatse ontmoeten. Uit onderzoek blijkt echter dat men op reis vaak dingen doet, die men niet van plan was te doen. Seks is er een van. Hoe voorkom je dat je met een soa thuiskomt?

Tatoeage, piercing, scheren 

Veel reizigers denken op reis geen bijzondere dingen te doen, anders dan anders. Uit onderzoek blijkt echter dat men op reis vaak dingen doet, die men niet van plan was te doen. Het laten zetten van een tatoeage, piercing of zich laten scheren door een 'ouderwetse' barbier zijn zo wat voorbeelden. Maar dat is allemaal niet zonder risico. Hoe voorkom je dat je met een infectieziekte thuiskomt?

Reizen op grote hoogte

Als je een reis maakt en de hoogte in gaat, kun je hoogteziekte krijgen. Hoogteziekte komt door gebrek aan zuurstof. Milde hoogteziekte geeft klachten van hoofdpijn, misselijkheid, braken duizeligheid en kortademigheid. De klachten verdwijnen meestal als men niet verder stijgt. Milde hoogteziekte kan echter overgaan in ernstige hoogteziekte. Hoofdpijn en kortademigheid verergeren en treden ook in rust op, vooral ‘s nachts. Je voelt je steeds slomer en je kunt uiteindelijk buiten bewustzijn raken. Onmiddellijke afdaling en medische hulp is dan noodzakelijk. Een onbehandelde ernstige hoogteziekte kan leiden tot coma en uiteindelijk zelfs tot overlijden. Hoe kun je het krijgen van hoogteziekte proberen te voorkomen?

De zon

Zonnen 

De zon in de (sub)tropen staat een stuk hoger dan in Nederland. Hij is daarmee sterker, waardoor je veel sneller verbrandt. Kinderen zijn ook vatbaar voor zonnebrand. 

Zonnen en bescherming tegen muggen

Gelijktijdig gebruik van zonnebrandcrème en DEET: eerst zonnebrandcrème opsmeren. Na een half uur tot uur pas DEET aanbrengen. Gebruik bij deze combinatie een niet vettige zonnebrandcrème. 

Hittetips

Op reis

Naar en in het vliegtuig

Als je op reis gaat heb je zorg om je bagage, medicijnen en persoonlijke spullen. Soms levert het ook wel stress op.

Bekijk de tips om goed voorbereid op reis te gaan.

Ongevallen op reis 

Niemand rekent erop om op reis een ongeluk te krijgen. Toch is dit een van de grootste gevaren op reis. Het verkeer op (sub)tropische bestemmingen is veelal chaotischer en het wegennet is in mindere conditie. Wat kun je doen om het risico te beperken?

Incident, ongeval op reis, wat nu? 

Wanneer je een reisverzekering afsluit, heb je recht op de hulp van een Alarmcentrale. Maar wat houdt die hulp precies in?

Huren van een quad

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een aantal tips voor mensen die een quad willen huren:

  • Zorg dat je een verzekering hebt die ook ongelukken met quads dekt.
  • Zorg dat je je rijbewijs bij je hebt. In de meeste landen moet je een rijbewijs hebben om een quad te huren. Soms wordt daar niet om gevraagd, maar moet je het na een ongeluk wel kunnen tonen.
  • Check wat de  minimumleeftijd is om een quad te huren. In sommige landen moet je 21 zijn.
  • Laat je goed informeren over de verkeersregels. Die kunnen per land en per type voertuig verschillen. "De lokale politie is vaak strenger tegen toeristen dan tegen de lokale bevolking."

Meer informatie over veilig in het verkeer in het land van jouw bestemming vind je op de website van het ministerie van buitenlandse zaken

Criminaliteit op reis 

Niet alle landen zijn veilige landen. Reizigers zijn gemakkelijke slachtoffers voor beroving. Wat kun je zelf doen om het risico te beperken?

Natuurramp op reis 

Vulkanen, tsunami's, aardverschuivingen, overstromingen en andere rampen kunnen jouw reis ernstig verstoren. Hoe blijf je op de hoogte?

Terrorisme en politieke onrust

De wereld verandert en we zien steeds vaker ernstige bedreigingen door terrorisme en oorlog. Vermijd zoveel mogelijk dit soort gebieden. Bekijk voor meer informatie:

Handige links

Reisartikelen - handig om mee te nemen 

Een toilettas is gauw gevuld. Maar voor een reis naar de (sub)tropen heb je al snel meer nodig dan een vakantie naar Duitsland of Frankrijk. Bekijk de reisartikelen die handig zijn om mee te nemen. Bij veel GGD'en zijn reisartikelen te koop. Het assortiment kan wel per GGD verschillen.