Mekka - Hadj - Umrah

De regering van Saudi-Arabië stelt de vaccinatie tegen meningitis –hersenvliesontsteking (type A, C, W135 en Y) verplicht voor alle pelgrims vanaf 2 jaar. Dit geldt alleen voor mensen die naar Mekka gaan. Ieder jaar bezoeken meer dan twee miljoen mensen uit 140 verschillende landen Mekka, een stad van 200.000 inwoners. De bedevaart met risicovolle rituelen en ongewone lichamelijke inspanning brengt (gezondheids)risico’s met zich mee. Het in Nederland gebruikte vaccin is vijf jaar geldig voor reizigers naar Mekka (Hadj en Umrah). De vaccinatie moet minimaal 10 dagen voor aankomst in Saudi-Arabië zijn gegeven.

De regering van Saudi-Arabië neemt maatregelen om de gezondheidsrisico’s te beperken. Voor pelgrims, wonend in Nederland, gelden de volgende adviezen:

Aanbevolen vaccinaties

  • Difterie Tetanus Poliomyelitis (DTP)
    Het poliovirus kan verspreid worden doordat grote groepen mensen tijdens de bedevaart dicht op elkaar leven.
  • Hepatitis A is besmettelijke geelzucht.

Bloedoverdraagbare aandoeningen

Een van de rituelen tijdens de Hadj is dat mannen hun hoofd kaal laten scheren. Een scheermesje dat voor meerdere mensen wordt gebruikt geeft risico op overdracht van hepatitis B en hepatitis C. Bezoek een officiële kapper of neem zelf scheermesjes mee. Tegen hepatitis B kunt u gevaccineerd worden.

Hitte en (zonne)brand

Een hitteberoerte kan ontstaan door veel lopen in de hitte, in combinatie met gebrek aan ruimte en schaduw. Vermijd zoveel mogelijk de felle zon bijv. door gebruik van een (witte) parasol.
Draag goede schoenen om brandwonden aan de voeten door het hete woestijnzand te voorkomen. Gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.

Ongevallen

Door de verkeerschaos tijdens de Hadj en mogelijke panieksituaties in de enorme mensenmassa is het risico op ongevallen en verwondingen groot. De beschikbaarheid van medische voorzieningen is goed, de hulpverlening kan bemoeilijkt worden door de grote massa mensen.

Meer informatie:

Het spreekuur op de GGD

Ga je naar Mekka en kom je op de GGD voor je vaccinaties, maar spreek je niet/ slecht Nederlands? Neem dan iemand mee naar het spreekuur die de Nederlandse taal goed beheerst.