Vaccinaties en ziekten

Reizen en andere culturen ontdekken is inspirerend. Door gebrekkige hygiene of insecten die we hier niet kennen, kun je echter wel ziektes oplopen, denk aan hepatitis A of malaria. De GGD helpt je bij een goede reisvoorbereiding. Op het spreekuur bij de GGD ontvang je informatie die is afgestemd op jouw specifieke situatie. 

Antibiotica

Antibiotica blijven het langst goed werken als we ze verstandig gebruiken: niet te vaak en op de goede manier. Soms heeft het lichaam hulp nodig om van een bacteriële infectie te genezen, dan schrijft een arts antibiotica voor.

Bedwantsen

     Source image: Michigan Gov

Nederlandse verdelgingsbedrijven hebben het steeds drukker met het bestrijden van de parasieten, die Nederlanders meenemen van hun vakantie. De bedwants is hier een voorbeeld van.

Bloedzuigers

Bloedzuigers kom je vooral tegen in en aan het water. Bloedzuigers zijn wormen die zich vasthechten aan de huid en bloed aanzuigen. Binnen een paar uur laten ze vanzelf weer los. Meer informatie hoe je een bloedzuiger kunt verwijderen?

BMR (Bof, Mazelen en Rode hond)

BMR is de afkorting van Bof, Mazelen en Rode hond. In Nederland krijgen de meeste kinderen een vaccinatie tegen BMR. Mensen die niet, of niet volledig, gevaccineerd zijn, kunnen ziek worden. Ook mensen die de ziekte nooit hebben gehad, kunnen ziek worden. In een aantal landen loop je het risico om deze ziekte op te lopen. Daarom adviseren wij voor sommige reizigers naar de risicolanden een vaccinatie. Dat advies is afhankelijk van de leeftijd, vaccinaties in het verleden en doorgemaakte ziekten. Meer weten over BMR?

Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door een salmonella bacterie: Salmonella typhi. De bacterie kan in water en voedsel voorkomen. Buiktyfus veroorzaakt vooral darmklachten. Ons advies om te vaccineren hangt af van het land van bestemming, de reisduur, verblijfsomstandigheden en uw medische situatie. De vaccinatie bestaat uit één prik en beschermt voor 60-70% tegen tyfus voor een periode van drie jaar. Vaccinatie voor kinderen is mogelijk vanaf de leeftijd van twee jaar. Wat kun je nog meer doen om buiktyfus te voorkomen?

Chikungunya

Chikungunya is een virusinfectie die wordt overgedragen door muggen. De ziekte geeft koorts, pijnlijke gewrichten en somshuiduitslag. De muggen steken overdag, vooral in de vroege ochtend en namiddag. Er bestaat geen vaccinatie of medicijn tegen chikungunya. Belangrijk is om te beschermen tegen muggenbeten door goede antimuggenmaatregelen. Hoe kun je dit doen?

Cholera

In het verleden eiste sommige landen in Afrika een cholerastempel van binnenkomende reizigers. Deze verplichting is afgeschaft. Reizigers hoeven geen stempel in het vaccinatieboekje meer te laten zien bij de douane. Cholera wordt veroorzaakt door een bacterie, die een darmontsteking geeft. Meer informatie over Cholera?

Corona COVID-19 -> Geen COVID-vaccinaties op reizigersspreekuur

Via deze website kun je GEEN afspraak maken voor een booster COVID-vaccinatie of een 1e of 2e prik. Het vaccin is NIET aanwezig op de spreekuurlocaties voor reizigers. In december 2019 werd in China een nieuw virus ontdekt dat luchtweginfecties veroorzaakt, het COVID-19-virus. Het virus verspreidde zich over de gehele wereld en werd hiermee een pandemie.

Dengue (knokkelkoorts)

Dengue is een virusinfectie die wordt overgedragen door muggen. De ziekte geeft koorts, spier- en gewrichtspijn. De muggen komen vooral voor in en rond stedelijke gebieden in veel tropische landen. Er bestaat geen vaccinatie of medicijn tegen dengue. Belangrijk is om te beschermen tegen muggenbeten door goede antimuggenmaatregelen. Hoe kunt u dit doen?

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten die we in Nederland gelukkig niet vaak meer zien. In het buitenland is het risico groter om ze op te lopen. Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien je na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad hebt, volstaat 1 prik. Je bent dan 10 jaar beschermd. Indien je de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseren wij drie prikken. Meer weten over DTP?

Ebola

Ebola is een uiterst gevaarlijke ziekte, veroorzaakt door het ebolavirus. Het virus wordt overgedragen door bloedcontact of lichamelijk contact met een andere lichaamsvloeistof van een besmet persoon. Ebola is zeldzaam. Zo nu en dan is er een uitbraak in een Afrikaans land, meestal in afgelegen dorpen. Er is geen vaccin beschikbaar voor reizigers. Meer informatie over Ebola?

Gele koorts

LET OP: Dit is algemene informatie over gele koorts en niet landspecifiek. Persoonsgebonden advies kan o.a. te maken hebben met reisroute en tussenlandingen. Vraag advies bij de GGD of dit voor jou ook geldt. Gele koorts is een ernstige infectieziekte, overgebracht door muggen. De ziekte kan koorts, geelzucht en bloedingen veroorzaken. Vaccinatie bestaat uit één prik en geeft na tien dagen goede bescherming. Deze bescherming is in principe levenslang. Voor bepaalde mensen met specifieke medische achtergrond geldt de levenslange bescherming echter niet. Op het spreekuur hoor je hier meer over. Meer weten?

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Meer informatie over Hepatitis A?

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectie van de lever veroorzaakt door een virus. Het virus komt voor in bloed en sperma en is daarmee besmettelijk. Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6 en geeft i.p. levenslange bescherming. Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer). Meer informatie over Hepatitis B?

Hoogteziekte

Hoogteziekte – ook wel Acute Mountain Sickness (AMS) genoemd- kan optreden bij reizigers die vanuit het laagland tot boven de 2000 meter stijgen. De oorzaak is de lagere zuurstofspanning. Hoe sneller je stijgt, hoe groter het risico. Er kan dan milde of ernstige hoogteziekte ontstaan. Met preventieve maatregelen is de kans om hoogteziekte te krijgen omlaag te brengen. Behandeling kan o.a. bestaan uit afdalen en zo nodig medicatie. Meer weten over hoogteziekte?

Japanse encefalitis

Japanse Encefalitis is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen kan veroorzaken. Het virus wordt overgedragen door een bepaalde muggensoort. Reizigers raken zeer zelden besmet. Wij adviseren vaccinatie daarom alleen bij specifieke omstandigheden. De serie vaccinaties tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee vaccinaties. Bescherm jezelf; tref antimuggenmaatregelen. Meer informatie?

Legionella

Elk jaar lopen toeristen legionella op in hotels, op campings en ook op cruiseschepen. Legionella bacteriën komen wereldwijd voor, ook in Nederland. Legionella groeit in waterleidingen waarin het water een tijd heeft stilgestaan. Besmetting vindt plaats via besmet verneveld water, bijvoorbeeld door een douche, maar ook airco kan een bron zijn. In de (sub) tropen zijn de regels voor de veiligheid van water vaak veel minder streng dan in Nederland. Een besmetting kan hierdoor makkelijker plaatsvinden. Vooral personen met een verminderde weerstand lopen risico. Hoe voorkom je besmetting met legionella?

Malaria - malariapillen

Malaria is een infectieziekte veroorzaakt door malariaparasieten die bij een muggenbeet het lichaam binnenkomen. De parasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen. De vroege ziekteverschijnselen zijn koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. De malariamug steekt van zonsondergang tot zonsopgang. Je kunt malaria voorkomen door malariatabletten te slikken en antimuggenmaatregelen te nemen. Wat kun je nog meer doen om malaria te voorkomen?

Malaria - antimugmaatregelen

Op deze pagina vind je informatie over antimugmaatregelen o.a. tegen malaria. In sommige landen is een (beperkt) risico op malaria aanwezig, maar is het niet nodig om malariapillen te slikken. Voor bepaalde eilandengroepen is er op sommige eilanden wel risico, maar op andere weer niet. Gedetailleerde info over het land waar je naartoe gaat krijg je op het spreekuur.

Meningitis of Meningokokkenziekte

Meningokokkenziekte ofwel meningitis wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze wordt door hoesten/niezen van mens op mens overgedragen. De ziekte kan ernstig verlopen en soms zelf de dood als gevolg. Er zijn verschillende typen meningitisbacteriën. Voor reizigers bestaat alleen een vaccin tegen de typen, A, C, W135 en Y. Dit vaccin is verplicht voor pelgrims naar Mekka i.v.m. het visum. Meer informatie over meningokokkenziekte?

MERS

Mers is een ziekte die klachten geeft van de luchtwegen, diarree en koorts. De ziekte komt voor in het Midden-Oosten.

Muggen

In het land dat je bezoekt komen muggen voor die ziekten kunnen overbrengen, denk aan dengue, chikungunya en/of zika. Tijdens het consult op de GGD bespreekt de adviseur met je de risico's voor het gebied dat je bezoekt.

Rabiës

Rabiës (hondsdolheid) is een ernstige infectie van de hersenen. Het virus wordt overgebracht via speeksel van besmette zoogdieren door een beet, krab of lik aan een wondje of via slijmvliezen. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt. Vermijd alle contacten met dieren in streken waar rabiës voorkomt. Vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Gebruik je medicijnen die de afweer verlagen? Dan geldt voor jou een ander schema. Maak tijdig een afspraak voor het spreekuur. Meer informatie over Rabiës?

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door het eten of drinken van voedsel of drank dat is besmet met één of meerdere bacteriën. Bijna één op de drie reizigers die hun vakantie in een tropisch of subtropisch gebied doorbrengen, krijgt er last van. Ook het eten van vers fruit en rauwe groente dat in besmet water is gewassen, kan reizigersdiarree veroorzaken. Meestal gaat het vanzelf over, soms kan het leiden tot uitdroging. Wat kun je nog meer doen om reizigersdiarree te voorkomen?

Schistosomiasis

Schistosomiasis (ook wel bilharzia genoemd) is een infectie veroorzaakt door een worm. De larven ontwikkelen zich eerst in een waterslak. De waterslak komt in zoet water voor. De larve van de worm kan de huid binnendringen en kan o.a. hevige jeukende uitslag, koorts, rugpijn en verlammingsverschijnselen veroorzaken. Vermijd contact met zoetoppervlaktewater waar Schistosomiasis voorkomt. Er bestaat geen vaccin tegen Schistosomiasis. Behandeling met medicijnen is wel mogelijk. Meer informatie?

Soa

Seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen door onveilig seksueel contact worden overgedragen. Soa worden vooral overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen de slijmvliezen. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Soa komen overal ter wereld voor. Een soa wordt vooral voorkomen door het gebruik van goedgekeurde condooms. Meer weten over soa?

Tekenencefalitis

Tekenencefalitis is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen veroorzaakt. Besmetting kan plaatsvinden door een beet van een besmette teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. Afhankelijk van je reisomstandigheden kan eventueel vaccinatie worden aanbevolen. Tekenencefalitis is niet hetzelfde als de ziekte van Lyme. Meer informatie?

Tuberculose (TBC)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Iemand met open TBC kan de bacterie via hoesten overdragen aan iemand anders. de ander ademt de bacterie dan in en kan ziek worden. Afhankelijk van bestemming, reisduur, reisomstandigheden en jouw eigen medische situatie, adviseren wij eventueel vaccinatie of controle op besmetting voor en/of na de reis. Wat kun je nog meer doen om besmetting met TBC te voorkomen?

Vogelgriep

Vogelgriep wordt veroorzaakt door een influenza-A virus. Vogelgriep is vooral zeer besmettelijk voor pluimvee en komt overal ter wereld voor. In zeldzame gevallen kunnen mensen geïnfecteerd worden bij intensief contact met besmette dieren. De ziekte verloopt meestal mild. Reizigers kunnen preventieve maatregelen nemen om besmetting te voorkomen. De influenzavaccinatie (griepvaccinatie) beschermt niet tegen de vogelgriep. Wat kun je nog meer doen om geen vogelgriep op te lopen?

West Nijl koorts

West-Nijl-koorts is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het West-Nijl-virus. De ziekte wordt overgebracht door muggen en kan griepachtige verschijnselen geven.

ZIKA-virus

In 2015 en 2016 was er een uitbraak van zikavirus in Midden- en Zuid-Amerika. Inmiddels is het risico op zikavirus sterk afgenomen in deze gebieden. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug. Het blijft belangrijk om maatregelen tegen muggenbeten te nemen om jezelf te beschermen tegen zikavirus.