Top 5 Reisartikelen

Bij de meeste GGD'en kun je aan de balie van de reizigersafdeling producten kopen, die je nodig hebt voor je reis. Denk aan muggenwerende lotion/spray of een klamboe.
Hieronder zie je enkele van die populaire reisartikelen. Op het spreekuur bij de GGD bespreken we welke producten je het beste kunt meenemen. Dit is afhankelijk van:

  • waar je heen gaat;
  • hoe je gaat reizen;
  • hoe lang je wegblijft;
  • of je bijvoorbeeld  in malariagebied verblijft. 

     

Travel DEET spray of gel

Insectenwerende middelen (repellents) met DEET zijn effectief tegen stekende insecten, in mindere mate ook tegen teken. Ze zijn voor het insect zeer onaangenaam. Breng een insectenwerend middel aan op alle onbedekte huid. De werkzame stof DEET is er in verschillende concentraties:

Traveldeet 30% is 5,5 uur effectief
Traveldeet 40% is 8 uur effectief

Zwangere vrouwen en jonge kinderen adviseren wij maximaal 30% DEET te gebruiken.

 

ORS rehydration

ORS (Oral Rehydration Solutions) voorkomt uitdroging bij extreem vochtverlies als gevolg van onder andere:

  • dunne ontlasting, (reizigers) diarree;
  • overmatige transpiratie, bijvoorbeeld bij hoge temperaturen of fysieke inspanning (wandelen, fietsen, bergbeklimmen).

Het mengsel van zouten en suikers zorgt ervoor dat je lichaam weer vocht opneemt en vasthoudt. Los het op in gekookt water of gebruik water uit verzegelde flessen. ORS is geschikt voor volwassenen en kinderen. Neem genoeg ORS mee om jezelf zo nodig 2 dagen te kunnen behandelen.

   

Klamboe

Een goede klamboe is geïmpregneerd met het insectendodende middel permetrine. Een geïmpregneerde klamboe houdt de insecten op afstand en bij contact met de klamboe gaan ze snel dood. Te gebruiken in gebieden waar ziekte overbrengende muggen voorkomen.

Stopmiddel bij diarree

Loperamide (bijv. Diacure of Imodium) stopt acute diarree meestal binnen enkele uren. Het remt de bewegingen van de darmen. Diacure is te gebruiken door volwassenen en kinderen ouder dan 8 jaar. Soms kun je beter geen stopmiddel gebruiken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

 

Verbandkit

Er zijn verschillende EHBO tasjes te koop, van een zeer compacte verbandset die makkelijk mee te nemen is tot een uitgebreide set met spuiten en naalden voor de avontuurlijke reiziger.