Medische behandeling in buitenlands ziekenhuis

Header illustratie

Je bent op vakantie en hebt plotseling medische hulp nodig. Of … het wachten op een knie- op heupoperatie duurt je in Nederland te lang. In een buitenlands ziekenhuis kun je vaak heel snel terecht. De keus is misschien snel gemaakt, maar welke risico’s zitten er aan een behandeling in het buitenland?

Een ziekenhuisopname kan zomaar ineens gebeuren

Miljoenen Nederlanders reizen jaarlijks de hele wereld over. Hoe langer  de reis, hoe groter het risico op gezondheidsproblemen. Maar ook de vergrijzing speelt een rol. Steeds meer senioren gaan op reis, al dan niet met medische problematiek. Gelukkig gaat dat meestal goed, maar soms kan een behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk zijn. Zo kan een infectie met een bacterie die dysenterie veroorzaakt, leiden tot bloedige diarree en uitdroging. Malaria geeft heel hoge koorts, ook dan is medische behandeling noodzakelijk. In beide gevallen is opname in een lokaal ziekenhuis en een infuus met vocht en medicijnen nodig zijn. Maar zijn hier eigenlijk risico’s aan verbonden?

Hepatitis B, C en HIV

Wanneer je in een lokaal ziekenhuis in de (sub)tropen belandt en je krijgt een prik toegediend of een infuus, dan is het wel noodzakelijk dat men steriele naalden gebruikt. Doet men dat niet, dan ligt een ziekte als Hepatitis B,  Hepatitis C  en HIV op de loer. Hierdoor kun je zelf ook een bron van besmetting voor anderen worden. Probeer daarom bij een behandeling in het buitenland altijd medicijnen in pillenvorm te krijgen. Spreek met je reisgenoten af, dat wanneer iemand medische hulp nodig heeft, de ander erop let dat naalden uit steriele verpakkingen worden genomen.

MRSA

Ga je voor een operatie naar het buitenland (dat kan zeker ook in Europa zijn) of moet je op een (sub)tropische bestemming plotseling geopereerd worden, dan kun je de MRSA- bacterie, oplopen, in de volksmond  “ziekenhuisbacterie”. Het is een variant van de streptococcus aureus, die gemiddeld  30% van de bevolking  regelmatig bij zich draagt in de neus en op de huid.  Gezonde mensen worden hier niet ziek van. Heb je echter door ziekte een verminderde weerstand, dan kan de bacterie infecties veroorzaken, die kunnen leiden tot een zweer maar ook tot bloedvergiftiging of longontsteking. Dat laatste komt gelukkig niet vaak voor. De MRSA bacterie reageert helaas niet op vele soorten antibiotica. Je kunt de bacterie meenemen als je op vakantie bent behandeld in een buitenlands ziekenhuis. Moet je daarna in Nederland een ingreep ondergaan, dan zal altijd gevraagd worden of je in het buitenland bent behandeld.

Bereid je voor

Bereid je goed voor, voordat je besluit zich te laten behandelen in een buitenlands ziekenhuis. Laat eventuele reisgenoten erop toezien dat er in elk geval met steriele materialen wordt gewerkt. Alleen voor hepatitis B kun je tevoren een vaccinatie halen. Deze vaccinatie bestaat uit een serie van 3 prikken over een periode van 6 maanden.  Maak hiervoor op tijd een afspraak.

Meer informatie

Meer over MRSA kun je vinden op de website van MRSA-net

Afbeelding

Maak nu een afspraak

Op de hoogte over je benodigde vaccinaties voor de reis naar Medische behandeling in buitenlands ziekenhuis en een afspraak maken? Dat kan! Ook bieden wij een optie aan voor de voorbereidende reiziger, welke misschien op dit moment nog geen vaccinatie nodig heeft, maar wel van plan is een reis te gaan maken naar Medische behandeling in buitenlands ziekenhuis.