Kamperen in oostelijk Europa? Wees alert op teken!

Header illustratie

Teken komen overal voor. Ze kunnen besmet zijn een bacterie of virus, waarvan we ziek worden. Dat kan gebeuren als de teek zich vastbijt in onze huid. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen. Maar in grote delen van Europa, behalve in de Benelux en Noord-Scandinavië, kan een beet van een teek een hersenontsteking bij de mens veroorzaken (FSME, de Europese soort). Teken besmet met de Russische soort (RSSE) komen voor in het zuiden van de voormalige Sovjet Unie, Kazachstan het noordoosten van China, Japan en Mongolië. Teken leven in bossen en grasland en zijn actief van maart tot november.  De tijd tussen besmet worden en ziekte bij hersenontsteking is gemiddeld zeven tot veertien dagen. Na inname van besmette melk is drie tot vier dagen.

Wat zijn de klachten? 

FSME geeft een ontsteking van de hersenen. Bij de meeste besmette mensen blijft de infectie onopgemerkt. Mensen die wel ziek worden, krijgen zeven tot tien dagen na de besmetting griepachtige verschijnselen met koorts. Deze symptomen verdwijnen vanzelf weer. Een klein deel van de besmette mensen krijgt één tot drie dagen na het verdwijnen van de symptomen een hersenontsteking.

Wat kun je doen om een tekenbeet te voorkomen? 

Ga je langer dan vier weken kamperen of wandelen in natuurgebieden in Europa? Of ga je op vakantie in een gebied waar de Russische variant voorkomt? Overweeg dan vaccinatie tegen tekenencefalitis. De GGD adviseert je graag hierover. Tips:

  • drink geen ongepasteuriseerde melk;
  • blijf op paden en vermijd hoog gras en struikgewas;
  • draag bedekkende kleding, zet bijvoorbeeld ook een pet op;
  • smeer de onbedekte huid, broek en sokken in met DEET;
  • kampeer niet aan de bosrand en niet langs de omzoming van een camping.

En verder: de film en een app!

  • Teken verwijderen: Bekijk de film van het RIVM over het verwijderen van teken.
  • Download de app.
Afbeelding

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.