60+ en Vitaal op reis

Als je ouder wordt, verandert je lichaam, de functie van diverse organen neemt af en je afweersysteem gaat geleidelijk achteruit. Vaak is er sprake van onderliggende ziekte en gebruik van (meerdere) medicijnen. Ben je van plan om een reis te maken? Weet dan dat je sommige reisvaccinaties beter kunt halen voordat je 60 jaar bent of niet samen gaan met bepaalde medicijnen. Ga daarom ruim voor je reis naar het reizigersspreekuur bij de GGD om je reis door te spreken. 

Vaccinaties

Vanaf ons 40ste levensjaar gaat ons afweersysteem geleidelijk achteruit. Hierdoor is het effect van vaccinatie minder en verloopt de opbouw van antistoffen trager. Ook is de kans op ernstige bijwerkingen na de gele koorts vaccinatie bij ouderen groter. Daarom wegen we, bij reizigers vanaf 60 jaar, het risico op bijwerkingen van het gele koortsvaccin zorgvuldig af tegen het risico om de ziekte op te lopen. Dit is van toepassing bij landen zoals Gambia, Kenia, Suriname en Tanzania. Informeer vóór het boeken van de reis bij de GGD of de bestemming gezien jouw leeftijd/gezondheidssituatie aan te raden is!

Als extra vaccinatie adviseren we de griepspuit.

Uitdroging

Het risico op uitdroging is groter doordat jouw vochthuishouding minder goed functioneert. Probeer uitdroging te voorkomen; drink voldoende en zorg voor voldoende ORS (suiker/zoutoplossing). ORS kan veilig gebruikt worden. Neem het mee in je reisapotheek. Heb je ernstige diarree en duurt die langer dan 1 dag of heb je er koorts, braken of bloed bij? Bezoek dan een arts.

Medicijnen en uitdroging
Diarree of uitdroging kunnen een negatieve invloed hebben op de werking van sommige medicijnen. Overleg voor je reis altijd de arts, van wie je de medicijnen hebt gekregen.

Medicijnen en vaccinaties

Sommigen vaccinaties kunnen/mogen niet in combinatie met bepaalde medicijnen gegeven worden. Gebruik je medicijnen en wil je een reis boeken? Vraag dan eerst bij de GGD of je de aanbevolen/verplichte vaccinaties wel kunt/mag krijgen.

Malaria

Je hebt meer risico op het oplopen van ernstige malaria of complicaties van malaria. Neem je malariatabletten altijd volgens voorschrift in. En zorg dat je goede anti-muggen maatregelen treft.

Hoogteziekte

Als 60+-er heb je geen grotere kans op het oplopen van hoogteziekte. Ben je bekend met hart- of longklachten? Overleg dan voor de reis eerst met je behandelaar.

Luchtweginfecties

Luchtweginfecties zijn één van de meest voorkomende infectieziekten op reis. Wij adviseren dan ook om elk jaar de griepspuit te halen.
Als water in een waterleiding stil heeft gestaan, kan daar de Legionella bacterie in groeien. Daar kun je erg ziek van worden. Spoel op vakantie daarom eerst de douchekop door.

Hoe doe je dat?
Leg de douchekop in een emmer en laat de douche minimaal 10 minuten doorstromen. Eerst heet water en daarna koud. Leg een handdoek over de emmer om verneveling (druppeltjes die je kunt inademen)  te voorkomen. Doe een raam open, de deur dicht en verlaat de ruimte.

De vliegreis en trombose

Om trombose te voorkomen is regelmatig bewegen in het vliegtuig voor iedereen goed. Evenals voldoende drinken tijdens de reis (geen alcohol).
Heb je last van hart- en vaatziekte? Dan heb je meer kans op trombose. Draag tijdens de reis losse kleding en gemakkelijke, ruim zittende schoenen. Vraag een stoel aan het gangpad, beweeg elk uur de benen, wandel regelmatig rond, en blijf voldoende drinken (geen alcohol).

Advies op maat bij de GGD

Soms zijn aanvullende vaccinaties, medicijnen of maatregelen sterk aan te bevelen of zelfs noodzakelijk.

Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij jou in de buurt.

Meer informatie?